Naar een soepeler ‘start-upvisum’ in VS?

In de Verenigde Staten gaan stemmen op om het eenvoudiger te maken voor buitenlandse ondernemers om er een bedrijf te lanceren. De VS wil zo weer meer technologiebedrijven en -jobs aantrekken.

In de Verenigde Staten gaan stemmen op om het eenvoudiger te maken voor buitenlandse ondernemers om er een bedrijf te lanceren. De VS wil zo weer meer technologiebedrijven en -jobs aantrekken.

Het Amerikaanse Democratische Congresslid Jared Polis stelt, aldus BBC News, voor om een soepeler systeem in te voeren voor buitenlandse ondernemers om een ‘start-upvisum’ te krijgen. Dat is één element van de grotere discussie om het Amerikaanse immigratiesysteem aan te passen. Doel van het voorstel is om weer meer hoogtechnologische bedrijven en jobs naar de Verenigde Staten te halen. Ook de Amerikanen hebben immers in groeiende mate last van de concurrentie van sterke groeiers als India en China.

Doel is om het in 1990 ingevoerde systeem van de zogenaamde EB-5 visa te hervormen. Daarvan zijn er elk jaar 10.000 beschikbaar voor buitenlandse ondernemers, maar die moeten minstens 1 miljoen dollar investeren en minstens 10 jobs creëren. Het voorstel van Polis houdt in dat een ondernemer in de toekomst het visum krijgt als het businessplan op z’n minst 250.000 dollar binnenhaalt van een (vooral) in de VS gebaseerde kapitaalverschaffer of 100.000 dollar van een business angel. Ze moeten ook kunnen aantonen dat het bedrijf 5 à 10 jobs zal creëren, ofwel winst zal maken, en op z’n minst een omzet zal draaien van 1 miljoen dollar.

Dat de hervorming van het systeem misschien jobs van de Amerikanen zou kunnen afpakken, zoals de tegenstanders van het voorstel aangeven, wordt ten stelligste tegengesproken door de voorstanders. Volgens hen zal het nieuwe systeem net jobs creëren die er voordien niet eens waren. Een Britse ondernemer becijferde voor BBC News dat de winst zowat 10.000 jobs per jaar zou kunnen bedragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content