Narcisten twitteren meer

© Reuters

Jonge volwassenen twitteren, oudere volwassenen gebruiken Facebook. Maar ook de persoonlijkheid speelt een rol bij het gebruik van sociale media.

In een eerste fase van het onderzoek van de universiteit van Michigan kregen 486 studenten een vragenlijst voorgelegd over hun sociale mediagebruik. Vervolgens werden ze aan een persoonlijkheidstest onderworpen, waarmee onder andere de mate van exhibitionisme, superioriteitsgevoel en zelfredzaamheid werden gemeten.

In een tweede fase kregen 93 volwassenen een vergelijkbare vragenlijst voorgeschoteld. Daaruit bleek dat het gebruik en de functies van sociale media afhangen van de leeftijd.

Twitter als megafoon, Facebook als spiegel Zo hebben studenten een voorkeur voor Twitter, dat ze als een soort luidspreker gebruiken. ‘Degenen die hoger scoorden op bepaalde types van narcisme, bleken ook vaker te posten op Twitter’, zegt onderzoeker Elliot Panek in een bericht op ScienceDaily.com. ‘Jongeren overwaarderen soms het belang van hun meningen. Via Twitter proberen ze die meningen te delen en hun sociale kring te verbreden.’

Op latere leeftijd verschuift de focus van sociale mediagebruikers naar Facebook, dat eerder een spiegelfunctie vervult. ‘Op Facebook draait het rond imago: hoe anderen je zien, maar ook over hoe ze daarop reageren’, legt Panek uit. ‘Mensen van middelbare leeftijd hebben hun sociale ik al gevormd en gebruiken sociale media eerder om goedkeuring te krijgen van mensen die ze al kennen.’

Egoboost Volgens Panek toont het onderzoek aan dat narcistische volwassenen, naargelang van hun leeftijd, sociale media verschillend gebruiken om hun ego te stimuleren en de perceptie door anderen te beïnvloeden. Of narcisme echter sociale mediagebruik stimuleert en of sociale media narcisme versterken, werd niet aangetoond. (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content