NASA geeft drie bedrijven 367 miljoen euro om opvolgers van ISS te ontwikkelen

Een illustratie van de Orbital Reef, de mogelijke ISS-opvolger van Blue Origin. © Blue Origin

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA biedt een bedrag van ruim 415 miljoen dollar (367 miljoen euro) aan drie bedrijven die de opdracht krijgen om ruimtestations te ontwikkelen. Het International Space Station (ISS) moet aan het einde van het decennium vervangen worden en NASA hoopt via commerciële bedrijven geschikte opvolgers te vinden.

Het geld gaat naar Blue Origin van Jeff Bezos (130 miljoen dollar), Nanoracks (160 miljoen dollar) en Northrop Grumman (125,6 miljoen dollar). Het bedrijf Axiom Space kreeg eerder van NASA al 140 miljoen dollar om aan een nieuw ruimtestation te werken.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vraagt steeds vaker hulp van de private sector bij de ontwikkeling van raketten, ruimtevoertuigen en -stations in een poging de kosten te drukken. Daarnaast kan NASA zich zo op de eigen ambitieuze doelen richten, zoals een bemande missie naar de planeet Mars.

‘Bedrijvenpark in de ruimte’

Blue Origin werkt samen met Sierra Space om de Orbital Reef te ontwikkelen, een ruimtestation dat in de tweede helft van dit decennium klaar moet zijn en tien mensen kan huisvesten. Het ruimtestation wordt ook wel omschreven als ‘een bedrijvenpark in de ruimte’. Intussen werkt Nanoracks aan een ruimtestation met de naam Starlab, dat in 2027 gelanceerd moet worden. Northrop Grumman ontwikkelde al een ruimtevoertuig dat goederen heeft afgeleverd bij het ISS. Het bedrijf wil een ruimtestation bouwen dat bestaat uit modules, inclusief een gedeelte voor toerisme.

ISS al 21 jaar bemand

Geen van de geselecteerde ondernemingen heeft bekendgemaakt hoeveel de ruimtestations moeten gaan kosten. De financiële toezegging van NASA zou maximaal veertig procent van de totale kosten mogen bedragen.

Ruimtestation ISS wordt al 21 jaar bemand en was bij ingebruikname een symbool voor internationale samenwerking, met name tussen de Verenigde Staten en Rusland. Het is tot 2028 geschikt als ruimtestation, waarna het moet worden vervangen door de commerciële ruimtestations.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content