NASA gooit eigen wetenschappelijk onderzoek online

. © BELGA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaat een groot deel van de wetenschappelijke artikelen die het mee tot stand bracht gratis online beschikbaar stellen. De informatie is een goudmijn voor onderzoekers.

Het online archief krijgt de naam PubSpace mee en wordt beheerd door de National Institutes of Health. Het Witte Huis had al in 2013 gevraagd om meer onderzoek publiek te delen. Nu wordt dat in een online platform gegoten om zo de toegang tot door de Amerikaanse overheid gesponsord onderzoek te stimuleren. Het archief is vandaag al online te raadplegen. Maar de zoekmachine wordt pas later dit jaar volledig functioneel.

De openstelling is vooral interessant voor andere onderzoekers die bijvoorbeeld willen verderbouwen op eerdere vaststellingen. Doorgaans zijn dergelijke artikelen enkel tegen een forse vergoeding beschikbaar achter de betaalmuren van wetenschappelijke publicaties. Wel zijn er nog enkele beperkingen aan het archief. Zo zijn er uitzonderingen voor bepaalde patenten en publicaties die inhoud bevatten die de persoonlijke privacy of exportcontrole schaden, of in strijd zijn met de nationale veiligheid of huidige reguleringen. Of met andere woorden: NASA deelt wat het kan delen, maar de echte staatsgeheimen blijven wel achter slot en grendel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content