Natalya Kaspersky neemt belang in G Data

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Natalya Kaspersky, eigenares van InfoWatch Holding Company en ex-vrouw van Eugene Kaspersky, heeft 16,8 procent van de aandelen van het Duitse securitybedrijf G Data Software gekocht.

Natalya Kaspersky, eigenares van InfoWatch Holding Company en ex-vrouw van Eugene Kaspersky, heeft 16,8 procent van de aandelen van het Duitse securitybedrijf G Data Software gekocht.

Natalya Kaspersky stampte samen met haar ex-man Eugene Kaspersky het Russische, en nu ook internationaal toonaangevend securitybedrijf Kaspersky lab uit de grond. Ze was er de eerste ceo. In 2007 zette ze een stap terug als ceo en eerder dit jaar verkocht ze ook haar aandeel in de firma. Ondertussen had ze al de InfoWatch-groep overgenomen. Die omvat een aantal securityorganisaties: InfoWatch LTD. (data leakage prevention software), Kribrum Ltd. (social media monitoring en analyse voor online reputatiemanagement), EgoSecure GmbH (endpoint security software) en Appercut Security (business application source code analyse).

Haar reputatie kreeg eerder dit jaar een deuk, omdat Kaspersky publiekelijk de invoering van een Russische wet rond een ‘internet blacklist’ steunde. Officieel moest die ‘kinderen beschermen tegen schadelijke content op het internet’, maar mensenrechtengroepen stellen dat president Vladimir Poetin daarmee ook critici monddood zou kunnen maken. Voor Russische securitybedrijven (als die van Natalya Kaspersky) zou de wetgeving voordelig kunnen zijn, omdat zij dan de technologie zouden kunnen leveren.

Nu stapt ze dus ook in het succesvolle Duitse G Data, nota bene een stevige concurrent van Kaspersky Lab. Ze wordt op 23 oktober ook verkozen als lid van de Raad van Toezicht. De aandelen die ze overnam, zijn afkomstig van verschillende aandeelhouders, waaronder een Duitse venture capitalist.

Het snelgroeiende G Data heet zijn hoofdkantoor in Bochum, maar is vandaag al actief in 90 verschillende landen. De Belg Eddy Willems bekleedt er de functie van ‘Security Evangelist’.G Data heeft ongeveer 320 werknemers wereldwijd. Het Benelux-team bestaat uit 10 mensen, van wie er 6 voornamelijk vanuit het Belgische kantoor in Zellik werken. De meeste zakelijke klanten in de Benelux zijn kleine bedrijven met maximaal 25 pc’s. Daarnaast staat G Data ook sterk op de consumentenmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content