Natuurramp Japan leidt tot run op componenten

Langzaamaan wordt het effect van de natuurramp in Japan, die afgelopen 11 maart 2011 plaatsvond, voelbaar in de wereldwijde it-markt. Het tekort aan hoogwaardige it-componenten, zoals harde schijven, leidt tot prijsstijgingen.

Langzaamaan wordt het effect van de natuurramp in Japan, die afgelopen 11 maart 2011 plaatsvond, voelbaar in de wereldwijde it-markt. Het tekort aan hoogwaardige it-componenten, zoals harde schijven, leidt tot prijsstijgingen. Hardwareleveraniers proberen nu zoveel mogelijk componenten in te kopen om aan klanten te kunnen leveren. Dat melden leveranciers en het onderzoeksbureau Canalys.

Het effect van de aardbeving en tsunami die Japan hebben getroffen is groot, aldus het onderzoeksbureau. Japan is de op twee na grootse economie ter wereld, waardoor de ramp effect heeft op de wereldhandel. It-bedrijven zoals Toshiba, Sony, Panasonic en een aantal compomentenleveranciers zijn zwaar getroffen door de ramp. Het gaat hierbij om ongeveer 40 getroffen fabrieken. Fabrieken die niet getroffen zijn hebben echter problemen met aanvoer en hebben een deel van hun werknemers naar huis moeten sturen. Dat heeft effect op het aanbod en prijs van componenten, ondanks dat er veel andere componentenfabrieken in China, Zuid-Korea en andere lagelonenlanden staan.

De getroffen fabrieken in Japan leveren hoogwaardige componenten voor pc’s, notebooks, tablets en smartphones. Het gaat om batterijen, flash-geheugens, processors, harde schijven en displays. Een aantal van deze componenten worden niet in andere landen geproduceerd. Zo wordt de Apple iPad 2 in China gemaakt, maar andere hoogwaardige componenten zoals glasplaten komen uit Japan.

Volgens Canalys kan er in het tweede kwartaal van 2011 een tekort ontstaan dat weer leidt tot prijsstijgingen, ook als de productie van componenten op korte termijn wordt hervat. Inmiddels proberen leveranciers en it-dienstverleners zoveel mogelijk componenten in te kopen. Bijvoorbeeld harde schijven van componentenmaker Showa Denko en Linear Tape-Open (LTO) dataopslag van Sony.

HP meldt aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat er misschien tekorten kunnen ontstaan voor zijn HP LaserJet printers. Door de natuurramp heeft HP zijn kantoor in de stad Sendai moeten sluiten. In Japan worden door HP onder andere toners en print engines gefabriceerd. De Japanse markt is jaarlijks goed voor bijna 4 procent van HP’s omzet.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content