Navigatie-apps boven games in België?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Neen, het is niet Angry Birds dat de Belgische top tien met de meest gedownloade apps van 2011 aanvoert. Of toch alleszins niet voor iOS en voor Android, de populairste mobiele platformen van het moment.

Neen, het is niet Angry Birds dat de Belgische top tien met de meest gedownloade apps van 2011 aanvoert. Of toch alleszins niet voor iOS en voor Android, de populairste mobiele platformen van het moment. Wel blijken onze landgenoten massaal navigatie-gerelateerde apps te dowloaden. Dat ze daarvoor in de buidel moeten tasten, lijkt geen bezwaar. Eén en ander blijkt uit de jaarcijfers van het app-analysebureau Distimo die Data News kon inkijken.

De mobiele software van TomTom is duidelijk in trek bij de iPhone bezitters. De Nederlandse navigatiespecialist kaapt immers twee plaatsen weg in de top 3. Tussenin de toepassing waarmee autobestuurders elkaar de posities van radars doorspelen. Wie vaak in de wagen vertoeft, wil natuurlijk weten waar hij moet opletten.

Omdat TomTom nog geen navigatie-app beschikbaar heeft voor Android-toestellen, mag concurrent Navigon hier de honeurs waarnemen (dat in de iOS-top 10 ‘slechts’ op de vierde plaats afklokt).

En terwijl het bij iOS bijna alles games is wat de klok slaat naast de software voor autobestuurders (op de dating-app van Badoo na), vinden we bij Android toch nog Documents To Go terug op de tweede plaats, een gratis programma waarmee je spreadsheets en PDF-bestanden kan lezen, en SwiftKey X Keyboard, een app die gebruikers een beter virtueel keyboard voorschotelt. Handig voor in de wagen, allicht.

Kijken we dan even naar Windows Phone. Daar wordt de wereldwijde trend wél gevolgd, en klokt Angry Birds wél af op de eerste plaats, of toch alleszins wat de betalende apps betreft. Overigens wordt de hele (betalende) Windows Phone top tien volgemaakt met spelletjes, terwijl we bij de gratis alternatieven vooral utility-toepassingen terugvinden (1: Shuffle Party; 2: Adobe Reader; 3: SkyDrive; 4: Spotify; 5: Lync 2010).

Dagelijkse Kost Opvallend is dat we in de iPad top 10 twee Belgische initiatieven terugvinden. Dagelijkse Kost is niet enkel populair op televisie en in de boekhandel, maar duidelijk ook op de tablet van wijlen Steve Jobs. En Het Laatste Nieuws (HLN.be) is niet enkel de grootste nieuwssite van het land, maar mag zich voortaan ook de populairste Belgische (iPad) nieuwsapp van het moment noemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content