Navigatie werkt niet langer? Onzin.

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Er brak zowaar paniek uit. “Duizenden kilometers file” werd voorspeld, niemand zou z’n weg nog vinden. Het gps-systeem zou immers, volgend jaar al, misschien minder nauwkeurig gaan werken. Daar had de Amerikaanse overheid voor gewaarschuwd.

Er brak zowaar paniek uit. “Duizenden kilometers file” werd voorspeld, niemand zou z’n weg nog vinden. Het gps-systeem zou immers, volgend jaar al, misschien minder nauwkeurig gaan werken. Daar had de Amerikaanse overheid voor gewaarschuwd.

Het bericht werd gretig overgenomen door kranten, radio en televisie. Gelooft iemand echt dat Washington zou toestaan dat het Global Positioning System onderuit gaat? De US Air Force krijgt elk jaar ruim 1 miljard euro toegespeeld om de 24 satellieten draaiende te houden. Meer nog, het Amerikaanse leger, want daarvoor was deze oplossing twintig jaar geleden uitgedokterd, baseert al zijn troepenbewegingen, en vooral die van de vijand, op dit platform.

Geen denken aan dat dit zou falen. Bij de Golfoorlog in 1991 werd er zelfs aan gedacht om de nauwkeurigheid van het gps-systeem uitsluitend voor de Amerikaanse soldaten te behouden en de oplossing voor de burgers te minimaliseren. Dat was trouwens de aanzet voor Europa om zijn eigen Galileo-systeem op te zetten. Tegen 2013, over vier jaar dus, zou het Europese alternatief moeten rond zijn. Er worden 30 satellieten de lucht in geschoten, samen goed voor 4,3 miljard euro. Met een millimeterpositiebepaling zou het nauwkeuriger moeten zijn dan het Amerikaanse gps-systeem. Budget en timing zijn al ruimschoots overschreden, vooral wegens geruzie tussen de Galileo-leveranciers onderling. Ook dat is Europa.

Maar nu Galileo stilaan toch vorm begint aan te nemen, roeren de Amerikaanse bewindslui zich, vermoedelijk om een grotere zak geld naar zich toe te trekken. Het grote verschil is immers dat het Europeses gps-systeem in de eerste plaats voor de burger bestemd is. Binnen de Amerikaanse luchtmacht gingen er trouwens al stemmen op om de Galileo-satellieten neer te schieten indien echt nodig. De Europese Commissie deed in dat verband al een knieval voor Washington. De voorgestelde bandbreedte werd aangepast zodat het Amerikaanse leger alsnog het signaal kan blokkeren. Ook dat is Europa.

Het gps-systeem zal blijven werken, zeker weten. We mogen trouwens gelukkig zijn dat de hoogste Amerikaanse rechter onlangs aangegeven heeft dat de politie om privacyredenen geen gps-apparatuur mag aanbrengen op wagens om die verder te kunnen volgen. Dat gebeurde na een klacht van een bestuurder in wiens bumper de politie 65 dagen een gps-antenne had geplaatst. Straks zit er echter een gps in elke gsm. En dan is onze privacy helemaal van de baan. Maar dat is dan weer een ander verhaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content