Navo financiert Wimax-netwerk in Afghanistan

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

In het kader van het ‘Silk Highway’ project heeft de Navo de Afghaanse stad Kabul voorzien van een Wimax-netwerk.

In het kader van het ‘Silk Highway’ project heeft de Navo de Afghaanse stad Kabul voorzien van een Wimax-netwerk.

Draadloos surfen aan hoge breedbandsnelheid, waar je je ook in de stad bevindt? Het kan nog niet in wereldsteden als Londen of Tokyo. Wel al in sommige delen van Amsterdam maar nu ook in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Het wordt meteen een van de eerste en grootste plaatsen ter wereld waar een Wimax-netwerk uitgerold werd.

Het Afghaanse telecombedrijf NEDA Telecommunications mocht met geld van de Navo het Wimax-netwerk aanleggen. NEDA is een dochterbedrijf van Aspen Wind, met hoofdzetel in New York. De apparatuur- basisstations en radio’s – werden geleverd door Airspan. Geen evidente roll-out trouwens, want Kabul is een erg bergrijk gebied. Voor het netwerk werden dan ook niet alleen outdoor installaties maar ook indoor CPE’s gebruikt om het bereik te kunnen garanderen.

Het Wimax-netwerk maakt deel uit van het ‘Silk Highway’ project van de Navo dat Afghanistan op de digitale kaart wil zetten door het in eerste instantie van ‘high speed internet’ te voorzien.Toch zijn er nog wat problemen zoals stroomonderbrekingen die helaas geregeld voorkomen. En bovendien blijkt de kostprijs hoog. Grote onderzoekinstellingen of NGO’s kunnen zich wel een Wimax-abonnement veroorloven, maar de Afghaanse consument moet er zelfs niet over nadenken.

In een interview met het Navo-televisiekanaal, erkent Paul Shaw, de ceo van NEDA, dat probleem. “De oorzaak is dat internet over satelliet komt waardoor we uitkomen op 30 à 40 dollar per maand, wat erg veel is voor een Afghaanse familie. We zoeken naar andere oplossingen om toch onder de 20 dollar te kunnen duiken.” Misschien dat glasvezelverbindingen soelaas kunnen brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content