NAVO-website lamgelegd door Oekraïense hackers

© AFP

De officiële website van de NAVO was tijdens het weekend onbereikbaar vanwege een cyberaanval. CyberBerku, een hackerscollectief uit Oekraïne, zei achter de aanval te zitten.

Dat meldt de Nederlandse Volkskrant op zijn website.

Oana Lungescu, de woordvoerster van de NAVO, bevestigt via Twitter dat de site inderdaad platligt als gevolg van een cyberaanval. Ze benadrukt wel dat de actie van de hackers geen ‘operationele impact’ heeft.

DDoS

De Oekraïense hackers zouden een DDoS-aanval hebben uitgevoerd op de website van de NAVO. Dat is een aanval waarbij verschillende computers een enorme gegevensstroom veroorzaken die ervoor zorgt dat de computer van het aangevallen systeem uitvalt of de internetverbinding verzadigd wordt. Hierdoor worden bepaalde diensten van het systeem onbruikbaar of ontoegankelijk. Ook twee gerelateerde websites van de NAVO – nato-pa.int en ccdcoe.org – worden getroffen door de aanval.

Zondagochtend rond 9 uur zijn de sites nog altijd offline. Het Oekraïense hackerscollectief heeft een boodschap op zijn website geplaatst waarin de aanval wordt opgeëist. In een verklaring, die in het Russisch is opgesteld, laten ze weten dat de aanval een protest is tegen een mogelijk ingrijpen van de NAVO in Oekraïne, aldus De Volkskrant.

Update: Maandochtend zijn de websites opnieuw operationeel. (Belga/KVDA/MI)

Partner Content