Nederland denkt aan gespecialiseerde rechters voor cybercrime

© Getty Images/iStockphoto

In Nederland pleiten een raadsheer en de president van het gerechtshof van Den Haag er voor om een aparte kamer op te richten voor rechtszaken rond cybercriminaliteit. De materie evolueert te snel en is vaak te complex in veel gevallen.

“Politie en justitie investeren in technologische kennis, wij kunnen simpelweg niet achterblijven”, zegt Leendert Verheij, president van het hof in Den Haag in De Volkskrant. Ook raadsheer Christiaan Baardman deelt die mening in het juridisch blad Mr. “Waar een moord een moord blijft, is cybercriminaliteit doorlopend technisch aan het innoveren.”

Volgens beide heren missen rechters vandaag vaak kennis over malware, ransomware en botnets. Hen individueel bijscholen is volgens Baardman niet voldoende. Hij pleit voor aparte kamers bij gespecialiseerde zaken.

De oproep wordt voorzichtig enthousiast onthaald door specialisten in de Volkskrant. Zo wijst een jurist van privacyorganisatie Bits of Freedom in de krant op het belang van controleerbaarheid. Zo moet een rechter ook in technologisch complexere zaken de werkwijze van bijvoorbeeld politie of de openbaar aanklager begrijpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content