Nederland even onderuit na panne bij internetknooppunt AMS-IX

Rechts zie je hoe het dagelijks verkeer kort na de middag een duikt maakt. Intussen zijn de problemen alweer opgelost. © AMS-IX

Door een probleem bij de Amsterdam Internet Exchange zat een groot deel van Nederland, en mogelijk ook in mindere mate België, even zonder internet.

Iets na 12 uur woensdagmiddag ging het licht even uit. Dat betekende dat verschillende Nederlandse consumenten en bedrijven plots geen verbinding meer hadden. Websites waren daardoor slecht bereikbaar en ook betaalterminals werkten even niet.

AMS-IX is het grootste internetknooppunt ter wereld en zorgt er voor dat internetproviders en bedrijven met elkaar verbonden zijn. Zo verwerkt het vorig jaar zo’n 7 miljoen terabyte verkeer. De organisatie was er al snel bij om het probleem te bevestigen. Sinds 13.30u laat het bedrijf weten dat de problemen zijn opgelost.

De exacte oorzaak is onbekend, maar volgens AMS-IX ging het om problemen tijdens onderhoudsactiviteiten.

De kans is groot dat de tijdelijke panne ook in ons land merkbaar was, al lijkt dat op het eerste zicht eerder beperkt. Zo toonden de websites van Roularta, de uitgever van Data News, geen merkbare terugval in het internetverkeer. Ook kiezen websites en andere online diensten bij dergelijke problemen al snel een andere route, waardoor problemen doorgaans beperkt blijven tot enkele minuten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content