Nederland opnieuw wereldkampioen robotvoetbal

De RoboCup 2019 vond plaats in Sydney © Belga

Nederland heeft zondag in Sydney zijn wereldtitel op de RoboCup verlengd. De ploeg Tech United uit Eindhoven won de finale van de Middle Size League met 6-4 van Chinese robots. Er was geen Belgisch team aanwezig.

De Eindhovenaren stonden voor de twaalfde keer op rij in de finale en pakten voor de vijfde keer de titel. In 2017 speelde het team in de eindstrijd ook tegen China, maar ging toen onderuit.

De tafelhoge robots in de Middle Size League spelen vijf tegen vijf met een echte voetbal. Dat gebeurt in twee helften van een kwartier, op een veld van 18 bij 12 meter. De robots zijn geprogrammeerd, maar zodra het fluitsignaal klinkt, voetballen ze compleet zelfstandig en zijn de mensen slechts toeschouwer. De robots beschikken over sensoren waarmee ze de spelsituatie kunnen analyseren en ze communiceren draadloos met hun teamgenoten. Tegenwoordig zijn ze al in staat om dieptepassen te geven.

De match was razend spannend. Nederland, dat achter stond, maakte de gelijkmaker pas aan het eind. In de verlenging scoorden de Nederlandse robots nog twee keer.

De competitie wordt al sinds 1997 georganiseerd. Naast de Middle Size League zijn er de voorbije jaren extra categorieën toegevoegd, maar die zijn voor voetballiefhebbers minder aangenaam om te volgen. In de Humanoid League lijken de robots het meest op mensen, maar loopt het voetbal nog traag en stroef. De robots mogen er enkel sensoren gebruiken die gelijkaardig zijn aan menselijke zintuigen.

Mensen verslaan in 2050?

Elk jaar moet het winnende team haar software delen met alle deelnemers. De bedoeling van het hele evenement is immers om de ontwikkelingen in robotica en artificiële intelligentie te versnellen. Het ultieme doel ligt in 2050: dan moeten de voetbalrobots kunnen winnen van de (menselijke) wereldkampioen voetbal.

Humanoïde voetbalrobots op de RoboCup 2019
Humanoïde voetbalrobots op de RoboCup 2019© Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content