Nederland: Politie en Facebook houden oproepen tot geweld in de gaten

Op socialemedia in Nederland gaan al dagen oproepen rond om te protesteren tegen de avondklok. De politie houdt alle oproepen in de gaten om in te schatten waar extra inzet nodig is. Facebook zegt de oproepen die aanzetten tot geweld te verwijderen.

‘We kijken wat er wordt opgeroepen en wat de plannen zijn’, zegt een woordvoerster van de landelijke korpsleiding van de politie. Oproepen tot protest is geen strafbaar feit, maar oproepen tot geweld wel. De politie zegt toch alle berichten die rondgaan op socialemedia te volgen, ook de berichten waarin niet expliciet wordt aangezet tot geweld.

Volgens de huisregels van Facebook mogen berichten niet leiden tot ‘schade in de echte wereld’. ‘Op het moment dat we een oproep tot geweld zien, zullen we die verwijderen’, laat Facebook weten. Mensen kunnen ook zelf dergelijke berichten bij Facebook melden, die dan worden beoordeeld.

Samen koffie drinken

De afgelopen dagen leidden ook niet-gewelddadige berichten, zoals oproepen tot ‘samen koffie drinken’, tot protesten die uitmondden in geweld. Zulke berichten blijven dan ook online staan. ‘Als het geen oproep tot geweld is, verwijderen we de berichten niet’, zegt Facebook.

Platformen als Facebook spelen volgens deskundigen wel een rol in het ontstaan van die protesten, omdat socialemedia allerlei mensen met verschillende achtergronden op verschillende locaties met elkaar verbinden. ‘Je zit met je telefoon in je hand en bent opeens verbonden met mensen die het met je eens zijn’, zegt Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam.

Verantwoordelijkheid platformen

Het is volgens Deuze niet zo dat Facebook de protesten veroorzaakt, ‘maar Facebook vergroot het wel’. ‘Mensen voelen zich verbonden. Ze weten op welk moment en waar mensen zijn die hetzelfde vinden.’ Of Facebook de oproepen tot protest moet verbieden, is lastig. Het is immers niet precies duidelijk wat de verantwoordelijkheid van het platform is. ‘Facebook vindt dat het al verantwoordelijkheid neemt en bovendien is vrijheid van meningsuiting ook een publieke waarde’, aldus de hoogleraar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content