Nederland voert aangepaste aftapwet in
Nederland keurt dan toch de omstreden Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) goed. De nieuwe spelregels voor de inlichtingendiensten werden in sneltempo aangepast na het referendum.
Nederland stemde het referendum op de WiV, ook wel de aftapwet of het sleepnet genoemd, nipt weg. Dat betekent echter niet het einde van de wet, maar wel dat de regering zich opnieuw moet bezinnen. De wet geeft inlichtingendiensten in Nederland de toelating om gesprekken en internetverkeer af te tappen, maar er kwam ook fel protest op omdat ze ernstige privacyschendingen kan veroorzaken.
Korter en gerichter
De wet wordt nu aangepast. Zo gaat de standaard bewaartermijn van drie naar één jaar. Al kan dat nog steeds langer blijven als de inlichtingendiensten daar zo over beslissen. Ook wordt het delen van niet-beoordeelde bestanden van bemachtigde informatie enkel gedeeld met landen die voldoen aan dezelfde democratische normen als Nederland.
Het afluisteren zal ook beter gericht zijn op verdachte personen en dus minder willekeurig gebeuren. Ook wordt afgeluisterd verkeer vernietigd als het om gesprekken gaat tussen journalisten en hun bron.
Politieke steun
Volgens de NOS gaan de Nederlandse coalitiepartners VVD, CDA, D66 en ChristenUnie akkoord en kunnen ook oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SGP zich vinden in de wijzigingen.
De wet zelf wordt al op 1 mei actief. De NOS legt uit dat dat kan omdat de wijzigingen worden omschreven als ‘beleidsregels’ en ‘waarborgen voor de uitvoeringspraktijk’. Dat wil zeggen dat de wet zelf niet opnieuw moet gestemd worden, dat gebeurt pas in de komende jaren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier