Nederland wil 300 miljoen euro besparen met digitale communicatie

Nederland wil 300 tot 350 miljoen euro besparen door de communicatie tussen burger en overheid digitaal te maken. In België is men al langer bezig met soortgelijke projecten.

Nederland wil 300 tot 400 miljoen euro besparen door de communicatie tussen burger en overheid digitaal te maken. In België is men al langer bezig met soortgelijke projecten.

Ronald Plasterk, Nederlands minister van Binnenlandse Zaken, zegt tegenover Nu.nl dat de schriftelijke communicatie tussen burgers en overheid vanaf 2017 volledig digitaal moet verlopen. Wie nog papier wil blijven gebruiken kan dat, maar digitale communicatie krijgt de voorkeur en dit op elk bestuursniveau.

In België is men niet van plan om tegen een bepaalde datum alle communicatie elektronisch te laten gaan. Al heeft ons land al jaren een beleid dat e-government stimuleert. Zo krijg je geen papieren belastingbrief meer tenzij je dit via Tax-on-Web expliciet aangeeft. Ook kan je via de elektronische identiteitskaart (eID) vandaag meer dan 500 toepassingen gebruiken en dit op zowel op lokaal, regionaal als federaal vlak.

Op het kabinet van staatssecretaris Hendrik Bogaert klinkt het dat men elke gelegenheid blijft aanhalen om te digitaliseren, dit zowel naar burgers als naar bedrijven of notarissen toe. Ook blijft het niet bij papier. Zo liet de staatssecretaris recent nog weten dat hij investeringen in IT wou doen om het aantal ambtenaren sneller te kunne afbouwen.

Een oorlogsverklaring tegen het papier is er vooralsnog niet. Maar waar het kan, gebeurt alles digitaal om zowel kosten als tijd te winnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content