Nederland wil tweede internet voor kritieke diensten

De Nederlandse Cyber Security Raad pleit voor een tweede internet. Dat moet los van het gewone netwerk draaien, maar bij ernstige problemen wel nog toegang bieden tot kritieke diensten.

De Nederlandse Cyber Security Raad pleit voor een tweede internet. Dat moet los van het gewone netwerk draaien, maar bij ernstige problemen wel nog toegang bieden tot kritieke diensten. Het tweede internet zou daarbij enkel bedoeld zijn voor “vitale processen op technisch en organisatorisch vlak.” Daarbij denkt de raad ook aan eigen dataopslag of cloud die de privacy en beveiliging moeten verbeteren.

De ambities staan in de tweede Nationale Cybersecurity Strategie waarin de raad verschillende plannen uit de doeken doet om Nederland te wapenen tegen de digitale dreigingen van de toekomst. Wel gaat het op dit moment enkel om het bekijken van de mogelijkheden. De komst van zo’n netwerk is dus nog vrijaf.

Volgens Belnet, dat het Belgische CERT onder zich heeft, zijn er in België momenteel nog geen plannen of ambities voor soortgelijke plannen.

In Duitsland pleitte de minister van Economie, Philipp Roesier, afgelopen zomer nog voor een Europese internetinfrastructuur. Die moet als doel hebben om internetspionage uit de VS en China tegen te houden. Al is dat niet helemaal hetzelfde als een tweede netwerk voor cruciale diensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content