Nederlander die Twitter-account Trump hackte is niet strafbaar

© Getty Images

Ethisch hacker Victor Gevers, die inlogde op het Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump, is daarvoor niet strafbaar. Dat laat het Openbaar Ministerie in Nederland weten na onderzoek door het Team High Tech Crime. De Amerikaanse autoriteiten zijn hierover geïnformeerd.

Gevers logde afgelopen oktober in op het account van de president (@realDonaldTrump) en bracht zijn hack zelf naar buiten. Hij verklaarde later bij de politie dat hij de sterkte van het wachtwoord had onderzocht, omdat er ‘grote belangen mee gemoeid waren wanneer dit Twitter-account zo kort voor de presidentsverkiezingen overgenomen zou kunnen worden’. Met zeven pogingen had hij het juiste wachtwoord te pakken, zei Gevers eerder al. Trump zou het wachtwoord ‘maga2020!’ hebben gebruikt, een verwijzing naar zijn campagneslogan Make America Great Again.

In Nederland is hacken strafbaar. Bijzondere omstandigheden, in de praktijk ook wel ‘responsible disclosure’ genoemd, kunnen maken dat de strafbaarheid vervalt, laat het Openbaar Ministerie weten. Het OM gaat er vanuit dat de hacker echt is binnengedrongen in het Twitter-account van Trump, maar daarbij heeft voldaan aan de criteria die in de rechtspraak zijn ontwikkeld om als ethisch hacker vrijuit te gaan.

Het Witte Huis heeft het inloggen destijds ontkend en ook Twitter gaf aan geen bewijs te hebben gezien van een login van buitenaf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content