Nederlander hackt Twitter-account van Donald Trump, Twitter gelooft het niet (update)

© Getty Images

Een Nederlander heeft het Twitter-account @realDonaldTrump van Donald Trump gehackt. De Nederlander, ethisch hacker Victor Gevers, heeft geen tweets verstuurd of privéberichten ingezien, maar had dat wel kunnen doen. Twitter laat in een reactie weten de hack in twijfel te trekken.

Trump gebruikte volgens Gevers het wachtwoord ‘maga2020!’, de vaak gebruikte afkorting voor Trumps slogan Make America great again. Er zou ook geen extra beveiliging voor het account zijn ingesteld, zoals tweestapsverificatie. Gevers meldde al vele duizenden datalekken en andere kwetsbaarheden op het internet. Het kostte hem zeven pogingen om het wachtwoord van de Amerikaanse president te raden, zo stelt hij tegen Vrij Nederland.

Oh God…

Twitter twijfelt of Gevers er echt in geslaagd is het account van Trump te hacken. ‘We hebben proactief accountbeveiligingsmaatregelen geïmplementeerd voor een aangewezen groep spraakmakende, verkiezingsgerelateerde Twitter-accounts in de Verenigde Staten, inclusief federale takken van de overheid’, reageerde de berichtendienst.

De Nederlandse media RTL Nieuws en Vrij Nederland hebben naar eigen zeggen wél het bewijs kunnen inzien dat Gevers daadwerkelijk toegang had tot Trumps Twitter. ‘Ik dacht ‘Oh God’ toen ik was ingelogd’, vertelt Gevers tegen RTL Nieuws. ‘Ik wilde juist dat het me niet lukte om binnen te komen, en al helemaal niet bij zo’n belangrijk account.’

Het is niet de eerste keer dat Gevers binnendringt in het Twitter-account van Trump. In 2016 lukte het hem om samen met twee vrienden toegang te krijgen. Toen was het wachtwoord ‘yourefired’, dat Gevers samen met zijn twee hackervrienden had aangetroffen tussen gelekte LinkedIn-wachtwoorden.

Als ethisch hacker waarschuwt Victor Gevers personen of organisaties op kwetsbaarheden in de hoop die te verhelpen. Via via legde Gevers contact met de Amerikaanse geheime dienst om zijn recente hack van Trumps Twitter-account te melden.

Partner Content