Nederlanders hacken Google Glass

Pieterjan Van Leemputten

Google Glass valt relatief eenvoudig te kraken. Nederlandse beveiligingsexperts kunnen de controle van de bril overnemen.

Google Glass valt relatief eenvoudig te kraken. Nederlandse beveiligingsexperts kunnen de controle van de bril overnemen.

De hacking werd uitgevoerd door medewerkers van ICT-bedrijf Masc en van Deloitte Nederland. Zij stapten met hun verhaal naar de Volkskrant dat het verhaal vandaag naar buiten brengt.

De hackers kunnen meekijken met wat de drager ziet, foto’s en filmpjes maken en die vervolgens ook zelf verzenden. Wel is er menselijke interactie nodig. Zo krijgen de hackers controle via een script op een usb-stick die wordt aangesloten op de micro-usb ingang van de bril. Al zou het ook kunnen via wifi of via de app op je smartphone waarmee Glass samenwerkt. Of die laatste twee effectief zijn getest of enkel een denkpiste zijn is niet geheel duidelijk.

Het is dus af te raden om Glass te dragen bij al te gevoelige activiteiten zoals een geldafhaling of een toiletbezoek. Maar de bril geeft ook standaard toegang tot je mailbox en Google+ profiel en kan ook worden uitgebreid naar andere sociale netwerken.

Thomas Bosboom van Deloitte legt tegenover de Volkskrant uit dat het niet moeilijk was om het systeem te kraken. Inbreken in Glass vereist niet dat er codes worden gekraakt of servers gehackt. “Hardcore hackers zien dit over het hoofd. Die vinden deze toegang eigenlijk te makkelijk” verklaart de man tegenover de krant.

Google zelf reageerde al door te zeggen dat in de nieuwe versie het scherm wel gelocked kan worden. Mogelijk voert het bedrijf de beveiliging nog wel op vooraleer het toestel publiek op de markt komt.

Update 16 uur:De NOS merkt terecht op dat elke computer kan geïnfecteerd worden als je hem uit handen geeft. Dat laat echter nog in het midden of de bril ook via wifi kan gekraakt worden, wat de Volkskrant kort suggereert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content