Nederlands gerecht laat uitwisseling telecomgegevens met NSA toe

© Reuters

De Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD mogen telecommunicatie uitwisselen met de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Dat heeft een rechtbank in Den Haag beslist.

De Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD mogen telecommunicatie uitwisselen met de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Dat heeft een rechtbank in Den Haag beslist in een civiele zaak. Daarbij waren onder meer de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) betrokken.

Volgens de rechtbank bestaat de mogelijkheid dat Nederlandse diensten bij de uitwisseling van telecomgegevens met buitenlandse diensten zoals de NSA, gegevens ontvangen die door die diensten in het buitenland zijn verzameld – ook als die gegevens zijn verzameld door middel van bevoegdheden waarover de Nederlandse inlichtingendiensten niet beschikken. Die informatie-uitwisseling wordt onder meer gebruikt voor terrorismebestrijding.

De NSA is in opspraak gekomen, omdat deze Amerikaanse veiligheidsdienst wereldwijd op een omstreden manier privacygevoelige informatie verzamelt, waaronder ook gegevens van gewone burgers.

De Nederlandse diensten mogen niet “ongericht” telecommunicatie onderscheppen en vervolgens gebruiken. De Amerikaanse diensten mogen dit wel. Dit betekent niet dat de ontvangst en het eventuele gebruik van die gegevens zonder meer ongeoorloofd zijn, concludeert de rechtbank.

“Massale inbreuken op het recht van privacy van individuele burgers lijken met deze uitspraak te zijn gelegitimeerd”, reageert voorzitter Bart Nooitgedagt van de NVSA. “De rechtbank overweegt dat alleen rechtsbescherming noodzakelijk is als de verkregen informatie in een concreet geval wordt gebruikt. Maar wij hebben het recht op privacy, inbreuken zijn alleen toegestaan als daar een wettelijke basis voor is. Dat principe miskent de rechtbank ten onrechte.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content