Nederlands ministerie wil niet terug naar stemcomputers

Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken ziet geen heil in het herinvoeren van stemcomputers na de commotie rond de hertellingen bij de recente gemeenteraadsverkiezingen.

Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken ziet geen heil in het herinvoeren van stemcomputers na de commotie rond de hertellingen bij de recente gemeenteraadsverkiezingen.

De Nederlandse burgemeesters lieten zaterdag weten zo snel mogelijk af te willen van het stemmen met een rood potlood. Zij pleiten ervoor zo snel mogelijk weer stemcomputers in te voeren bij verkiezingen omdat het stemmen met een rood potlood omslachtig en fraudegevoelig is. In verscheidene gemeenten moest de afgelopen dagen worden besloten tot een hertelling omdat zich onregelmatigheden hadden voorgedaan op stembureaus of omdat fouten waren gemaakt bij het tellen van de uitgebrachte stemmen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwerpt het idee echter. “De argumenten waarmee we de stemcomputers hebben afgeschaft, gelden nog steeds”, stelt een woordvoerster. “Ze zijn niet transparant en controleerbaar genoeg. Dat is de afgelopen twee jaar nog niet veranderd.” e Nederlandse regering besloot ruim twee jaar geleden de stemcomputers af te schaffen omdat experts de betrouwbaarheid van de apparaten in twijfel trokken.

De Kiesraad belooft alvast een snelle evaluatie van de stembusgang van deze week. De kans bestond immers dat de evaluatie vertraging zou oplopen door de parlementsverkiezingen op 9 juni. “Maar zeker gezien alle commotie rond de hertellingen heeft een snelle evaluatie ook onze nadrukkelijke voorkeur”, zo deelde de Kiesraad mee.

In België heeft een werkgroep van ’s lands grootste universiteiten enige tijd geleden een ‘hybride’ stemoplossing (elektronische stem met bewijs op papier) uitgedokterd. Maar de aanbesteding voor het nieuwe systeem [loopt vertraging op], zodat het maar zeer de vraag is of we bij de volgende verkiezingen daarmee zullen stemmen.

Bron: Belga/ANP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content