Nederlandse belastingdienst wil afluisteren met valse zendmasten

© .

De opsporingsdienst van de Nederlandse belastingdienst mag voortaan zonder tussenkomst van een rechter zendmasten plaatsen om telefoons af te luisteren.

De mogelijkheid om dat te doen bestaat al langer, maar de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp heeft beslist dat dit voortaan soepeler kan. Zo moet de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) niet langer samenwerken met de politie of toestemming vragen bij een rechter, wat het inzetten van zo’n masten enorm vergemakkelijkt.

Het gaat om tijdelijke antennes, zogenaamde IMSI-catchers, in de buurt van plaatsen waar vermoedelijk criminele activiteiten plaatsvinden. Zo’n valse mast vangt alle signalen van alle gsm’s in de buurt op (zowel voice als data) en stuurt ze meteen door naar een echte mast. Je merkt er als gebruiker niets van, maar de belastingdienst luistert wel mee.

Een van de redenen om de masten in te zetten is dat criminelen vaak met anonieme prepaid telefoons bellen. Maar bij zo’n actie wordt volgens Pcmweb.nl al het verkeer afgetapt en dus niet enkel dat van specifieke criminelen. Tweakers merkt op dat het om een consultatie gaat, en dus nog geen wet. Maar de Nederlandse regering kan het wel invoeren zonder parlementaire goedkeuring.

Toch is dat volgens de overheid geen probleem voor de privacy. “De verwachte gevolgen voor burgers, bedrijven en milieu zijn nihil, aangezien de wijziging slechts tot een beperkte uitbreiding van de kring van gerechtigde gebruikers van de desbetreffende apparatuur zal leiden.” klinkt het in de beslising. Of met andere woorden: Het kan volgens de Nederlandse overheid geen kwaad omdat maar een beperkt aantal mensen toegang hebben tot wat u met uw gsm zegt, schrijft of verstuurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content