Nederlandse chipfabrikant NXP verwacht dat enorme vraag aanhoudt

Chipbakker NXP is met optimistische vooruitzichten gekomen. Door het wereldwijde tekort is er momenteel veel vraag naar chips. De voormalige halfgeleiderdivisie van Philips maakt daardoor een flinke groei door.

In het afgelopen kwartaal nam de omzet met 43 procent toe in vergelijking met een jaar eerder, tot 2,6 miljard dollar. Daarbij ging een nettowinst in de boeken van 406 miljoen dollar, waar een jaar eerder nog 209 miljoen dollar verlies werd geleden. Destijds had NXP veel last van een malaise in de autosector, waar het met de levering van chips een groot deel van zijn geld verdient. Door de coronacrisis werden minder wagenss verkocht.

Thuiswerken en amusement

Inmiddels is de situatie compleet omgeslagen. Problemen rond de leveringen van chips zijn nu het grootste obstakel van autofabrikanten in hun herstel uit de crisis. Dat tekort is ontstaan omdat er tijdens de pandemie veel meer vraag kwam naar onder meer computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken. Tegelijkertijd zochten mensen ook naar amusement, waardoor ook spelconsoles gretig aftrek vonden.

Experts hebben aangegeven dat het chiptekort nog tot ver in 2022 kan aanhouden, ondanks dat fabrikanten er alles aan doen om hun productie op te voeren.

NXP rekent voor het lopende kwartaal nu op zo’n 2,8 tot 2,9 miljard dollar aan omzet. Dat is meer dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Topman Kurt Sievers zegt ook dat hij er vertrouwen in heeft om de rest van dit jaar en volgend jaar een ‘zeer robuuste’ groei te kunnen laten zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content