Nederlandse Consumentenbond sleept Facebook voor rechter om delen privédata

De Consumentenbond in Nederland sleept Facebook voor de rechter. Volgens de belangenorganisatie moet het socialemediabedrijf zijn Nederlandse gebruikers een schadevergoeding betalen voor het delen van privégegevens.

De Consumentenbond stelt dat Facebook privégegevens van gebruikers heeft verzameld en toegankelijk heeft gemaakt voor anderen. De informatie zou onder meer zijn gedeeld met bedrijven die apps voor het socialenetwerk ontwikkelden. De bond roept consumenten op om zich aan te sluiten bij de claim, maar doet over eventuele schadebedragen nog geen uitspraken.

Niet op de hoogte

‘Als je binnen Facebook een fitness-app of een spelletje gebruikte, dan hadden de ontwikkelaars daarvan toegang tot jouw gegevens. Gebruikers waren daar echter niet van op de hoogte, en dat is een zwaar punt’, aldus een woordvoerder van de Consumentenbond – de Nederlandse evenknie van Test Aankoop. ‘Daarnaast hadden de ontwikkelaars toegang tot de gegevens van jouw vrienden, ook als zij de app zelf niet gebruikten. Dan kun je geen controle uitoefenen op wie toegang tot je gegevens heeft.’

Facebook zegt in een reactie dat het zich inzet om te voldoen aan de Europese privacyregels, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. ‘We hebben bijvoorbeeld ons beleid duidelijker gemaakt en ervoor gezorgd dat onze privacy-instellingen makkelijker te vinden zijn’, klinkt het bij het netwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content