Nederlandse minister wil telefoon laten overnemen door auto

© iStock

De Nederlandse minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaat met telecombedrijven in gesprek of het mogelijk is dat een auto de functies van de telefoon overneemt als je gaat rijden. Volgens Schultz is het gebruik van de smartphone op de weg een groot probleem.

,,Voor de bestuurder is het verboden om de telefoon rijdend vast te houden. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg, dus moeten verder kijken. Verbieden is een optie. Dat je überhaupt je telefoon bedient in de auto”, zegt de Nederlandse minister maandag het AD.

,,Maar ik heb liever dat we slimme technologie krijgen, waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt. We gaan daarover in gesprek met telecombedrijven.”

Schultz erkent dat het vervelend is dat automobilisten de laatste tijd steeds vaker in de file staan. Ze denkt op de korte termijn aan oplossingen door met bedrijven en regio’s afspraken te maken over werktijden, alternatieve vervoersmiddelen of spitsmijden. Ook denkt de minister na over meer asfaltwegen.

Het idee van de minister bestaat echter al in bepaalde vormen. Zo werken Peugeot en Citroën aan MirrorLink, een standaard om je smartphone-scherm op het dashboard van je wagen te tonen. Twee jaar geleden al werd de technologie voorgesteld. (ANP/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content