Nederlandse politie wil meer online aangiftes

. © .

De Nederlandse politie wil op termijn politiebureaus sluiten. Om dat op te vangen wil het veel meer aangiftes via het web verwerken.

Vandaag verwerkt de politie in Nederland zo’n vierhonderdduizend online aangiftes per jaar. Dat moeten er op termijn nog meer worden schrijft het AD. Dat zal gebeuren door meer soorten delicten te kunnen aangeven. Bij het korps krijgen vijftigduizend agenten een smartphone waarmee ze toegang hebben tot de politieregisters.

Die digitalisering moet er voor zorgen dat de politie het aantal politiekantoren kan terugdringen. Vandaag zijn er in nederland 750 locaties, waarvan 400 volwaardige kantoren. Dat worden er over een termijn van tien jaar nog maar 170, aangevuld met zogenaamde steunpunten met beperkte bezetting.

Ook in België kan je sinds enkele jaren online aangifte doen, maar het systeem is hier minder uitgebreid dan in Nederland. Via Police-On-Web kan je aangifte doen voor zaken als vandalisme, grafffiti of winkeldiefstallen. Maar enkel als de interventie niet-dringend is, geen gewonden heeft, er geen geweld of bedreigingen zijn geweest en enkel als de daders onbekend zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content