Nederlandse providers stoppen met data bewaarplicht
Nederlandse internet- en telefonieproviders gaan niet langer metaggegevens van hun klanten bewaren na uitspraak van de rechter. Dat bespaart hen (voorlopig) van een hoop investeringen.
De bewaarplicht is een gevolg van een Europese richtlijn die stelt dat providers gegevens moeten bijhouden van hun gebruikers. Het gaat daarbij niet om de inhoud, maar wel om wie naar wie belt, welke sites er worden bezocht, op welke tijdstippen enz… Dit om de strijd tegen terrorisme te vergemakkelijken.
Een Nederlandse rechter oordeelde gisteren echter dat de bewaarplicht de privésfeer te fel schendt en dat het bewaren in strijd is met het Europees verdrag voor de mensenrechten. Daarbij beseft de rechtbank dat dit het opsporen van criminelen bemoeilijkt, maar dat weegt niet op tegen de continue privacyschending van miljoenen burgers. Bovendien valt moeilijk te controleren of de overheid geen misbruik maakt van de verzamelde gegevens.
Eerder dit jaar had ook de het CBP, de Nederlandse privacycommissie, de wet bekritiseerd.
Intussen hebben volgens Automatiseringgids verschillende spelers zoals KPN, Vodafone en Xs4All laten weten dat de bewaarplicht wordt stopgezet. De kans is wel klein dat het zo blijft. Zo denkt het Nederlandse Ministerie van Veiligheid en Justitie na over hoger beroep en is er een wetsvoorstel dat de bestaande afgekeurde regeling aanpast.
Ook in België horen we van verschillende spelers dat de bewaarplicht alles behalve naar zin van de operatoren is. Zij draaien immers zelf op voor de meeste kosten. Dat wil zeggen dat er een systeem moet komen dat die gegevens verzamelt, maanden bewaart en op vraag van politiediensten kan aanleveren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier