Nederlandse vastgoedtycoon vervolgd voor omkopen Google-topman

© Reuters

Het Openbaar Ministerie in Nederland vervolgt voormalig vastgoedtycoon Rudy Stroink voor het omkopen van een directeur van Google. Dat schrijft het FD. Hij zou met zijn bedrijf TCN 1,7 miljoen euro smeergeld betaald hebben om een prestigieus datacenter van Google naar de Eemshaven te halen.

Stroink moet maandag voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Ook zijn vrouw is opgeroepen. Ze worden verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

In het Nederlandse corruptieonderzoek wordt Google-directeur Simon Tusha ook aangemerkt als lid van deze criminele organisatie. Tusha was toentertijd verantwoordelijk voor de wereldwijde locatiekeuze van datacentra van Google.

De vastgoedgoeroe ontkent betrokkenheid bij de zaak. Toch was Stroink in de periode van de steekpenningen de onbetwiste leidinggevende en eigenaar van TCN. Daarnaast heeft Tusha eerder dit jaar belastingfraude bekend. Hij moest voor een Amerikaanse rechter verschijnen wegens het ontduiken van inkomstenbelasting over de steekpenningen die hij van TCN zou hebben ontvangen. (ANP)

Update 14 uur:

Google laat in een reactie weten dat het zelf slachtoffer is van zijn voormalig werknemer. Daarbij wijst het er op dat het pas gesprekken over het Nederlandse datacenter te voeren nadat Simon Tusha het bedrijf had verlaten.

Daar voegt het bedrijf aan toe dat het sinds 2006 een datacenter least van TCN, maar dat dit werd gebouwd nog voor Google interesse toonde. Intussen kocht Google zelf een terrein waar het momenteel zijn toekomstig datacenter in Eemshaven op bouwt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content