Neelie Kroes: ‘Europa moet mogelijkheden e-boeken beter benutten’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Europees commissaris Neelie Kroes is een voorvechter van het e-boek. Ze vindt dat Europa nog te weinig inspeelt op de mogelijkheden van digitaal uitgeven.

“Ik weet dat digitale criticasters het e-boek beschouwen als een bedreiging voor de boekensector. Maar in mijn ogen is het grootste risico dat we zouden falen om de nieuwe mogelijkheden te benutten. Als we de toekomst niet omarmen, zal de sector zeker terugvallen. Dan stellen we onze economie, onze inwoners en ons cultureel erfgoed teleur”, zei Kroes tijdens een lezing in het Salon du Livre.

Te weinig risico’s

“Op dit moment maken we onvoldoende gebruik van de nieuwe mogelijkheden. We nemen te weinig risico’s. In de VS staat het e-boek al voor een kwart van de boekenverkoop, in Europa haalt het slechts in één land een marktaandeel van meer dan 2 procent.”

Met die nieuwe mogelijkheden bedoelt Kroes: het mogelijk maken voor digitale lezers om boeken te raadplegen waar ze ook zijn, en op welk apparaat ze dat wensen, gebruik makend van standaard bestandsformaten voor e-boeken, zoals ePub. En dat moet volgens de Europese commissaris op Europese schaal aangepakt worden. “Enkel met kleine nationale initiatieven gaan we het niet redden tegen de Amerikaanse grootmachten.” Die Amerikaanse grootmachten zijn in de eerste plaats internationaal marktleider Amazon en Apple.

Licenties verkrijgen om boeken digitaal te mogen ontsluiten is nog een struikelblok in Europa. In pakweg Frankrijk, Spanje en Duitsland beperkt dat zich vaak tot de eigen landsgrenzen. De EU-lidstaten moeten de nodige goedkeuring krijgen van de uitgevers om hun digitale boeken in elk Europees land te kunnen verkopen.

Consistent BTW-stelsel

Neelie Kroes gaat tenslotte ook nog in op het BTW-stelsel omtrent e-boeken, dat nog niet op punt staat. “Wereldwijd worden er in een aantal landen BTW-vrijstellingen of lage BTW-tarieven op e-boeken gehanteerd. Niet in Europa. Wij heffen voor het grootste deel een hoger BTW-tarief voor e-boeken, omdat we verplicht zijn om de wet te volgen, ook al zijn we er niet helemaal mee akkoord.”

Volgens Kroes is het BTW-systeem wel aan het veranderen. “Vanaf januari 2015 zullen we het ‘land van bestemming’-principe hanteren. We gaan volgend jaar met boekverkopers overleggen om hier een regelgeving rond te ontwikkelen. De intentie van het systeem is om BTW op e-boeken en papieren boeken gelijk te stellen. Dat zou alleen maar goed zijn voor de boekensector. Zo gaan we marktverstoring tegen. Het is tenslotte logisch dat dezelfde regels gelden voor dezelfde producten. Ik ondersteun een consistent BTW-regime voor papier en digitaal, dat niemand discrimineert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content