Neelie Kroes is Twitterkoningin van de Europese Commissie

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Met ruim 55.000 Twitter-volgers en een straffe Klout-score van 83 heerst eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes in dat wereldje over haar collega-commissarissen.

Met ruim 55.000 Twitter-volgers en een straffe Klout-score van 83 heerst eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes in dat wereldje over haar collega-commissarissen.

Het is de Britse EU-volger en blogger Jon Worth die de Twitter-uitspattingen van de Europese Commissieleden onder de loep nam. Uit het lijstje blijkt duidelijk dat qua volgers niemand van de eurocommissarissen nog maar aan de enkels komt van Neelie Kroes. 55174 telt zij er (geteld op 12 november). Eerste achtervolger is commissievoorzitter José Manuel Barroso met 18415 followers. Michel Barnier, eurocommissaris voor de interne markt, zit hem op de hielen met 15427 followers. Viviane Reding, verantwoordelijk voor Justitie, doet bijna even goed met 14983 volgers.

Ook qua Klout-score (83) doet Kroes het beter dan haar collega’s. Reding (81) en Barnier (80) komen nog het dichtste in de buurt. Verder mag Kroes zich ook op de borst kloppen over de responsiviteit van haar account – die onderhouden wordt door haarzelf en haar communicatieteam – en over de politieke inzichten die ze langs die weg deelt.

Jon Worth bestempelt Neelie Kroes dus zonder aarzelen als ‘The Master’ op Twitter. “Ze is een voorbeeld, zelfs buiten Brussel, van hoe een toppoliticus Twitter moet gebruiken. De account is ook een eerlijke en accurate afspiegeling van hoe ze is als persoon”, schrijft Worth. Ook veel potentieel ziet hij trouwens in de Twitter-accounts van de commissarissen Potocnik, Malmström, Andor, Georgieva, Damanaki en Tajani, al hebben die nog niet zoveel volgers als Kroes. Namen als Oettinger, ¦ef?ovi?, Vassiliou en Semeta willen wel, maar slagen nog niet helemaal in hun opzet op Twitter, zo vindt Worth. Minder responsief en dus minder ‘sociaal’ en ‘engagerend’ zijn de accounts van Barroso, Reding, Kallas, Barnier, Füle, Piebalgs en Hedegaard. Zij worden bestempeld als louter ‘broadcasters’.

De Belgische eurocommissaris voor Handel, Karel De Gucht, is momenteel nog Twitter-loos. Hij zit daarmee in het clubje van Catherine Ashton, Olli Rehn, John Dalli / Tonio Borg, Máire Geoghegan-Quinn, Johannes Hahn, Dacian Ciolo?. Joaquin Almunia zou net op Twitter gestart zijn.

Het hele lijstje vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content