Neelie Kroes leest Brussel de les over uitblijven 4G

Europees commissaris Neelie Kroes is boos over het uitblijven van supersnel mobiel internet in Brussel vanwege de strenge stralingsnormen. Ze dringt er in een brief op aan de situatie snel recht te zetten.

Europees commissaris Neelie Kroes is boos over het uitblijven van supersnel mobiel internet in Brussel vanwege de strenge stralingsnormen. Ze dringt er in een brief op aan de situatie snel recht te zetten. Dat vernam De Standaard.
‘Wij geloven stellig dat de Brusselse aanpak de economie schade toebrengt, zonder de bevolking te beschermen,’ lichtte haar woordvoerder toe aan de krant.

Op 14 februari stuurde de eurocommissaris een brief aan de permanente vertegenwoordiger van België bij de Europese Unie. Die bezorgt de brief dan aan de verantwoordelijke instanties, in dit geval allicht Evelyne Huytebroeck (Ecolo), de Brusselse minister van Leefmilieu.

Strenge norm
Zij zoekt al enkele weken naar een oplossing voor het probleem, maar wil daarbij niet aan de norm raken. Brussel hanteert een stralingsnorm van 3 volt per meter, een pak strenger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie en Europa aanbevelen. Tot grote frustratie van de gsm-operatoren, die een oplossing zo onmogelijk achten.

In de brief vraagt Kroes onder meer naar ‘de objectieve redenen voor die bijzonder lage drempel in het Brussels Gewest’, en hoe die te rijmen valt met de Europese richtlijnen. Dat Kroes zich met de zaak moeit, voert de druk op minister Huytebroeck verder op.

5G
Vorige week kondigde Neelie Kroes op het Mobile World Congress nog aan 50 miljoen euro te zulen pompen in de ontwikkeling van 5G-technologie in Europa. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content