Neelie Kroes pompt 10 miljoen in Europees cloudinitiatief

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Europese Commissie heeft 10 miljoen euro veil voor initiatief op cloud computing in Europa te stimuleren via het ‘European Cloud Partnership’. Dat heeft Neelie Kroes, eurocommissaris voor de ‘Digital Agenda’, aangekondigd op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

De Europese Commissie heeft 10 miljoen euro veil voor initiatief op cloud computing in Europa te stimuleren via het ‘European Cloud Partnership’. Dat heeft Neelie Kroes, eurocommissaris voor de ‘Digital Agenda’, aangekondigd op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Kroes lanceerde een jaar geleden al haar ‘Cloud Computing Strategy’, met als doel de aanname en het gebruik van cloudtoepassingen en -diensten te versnellen in Europa. Ze is naar eigen zeggen immers overtuigd van de productiviteits- en efficiëntievoordelen die de cloud naar grote en kleine organisaties kan brengen. Na heel wat gesprekken met leveranciers en gebruikers, zo zei ze nu in Davos, mocht blijken dat er nog steeds heel wat hordes te nemen zijn, onder meer rond standaardisering, certificering, security, interoperabiliteit, vendor lock-in, juridische garanties en dies meer.

Om die moeilijkheden aan te pakken, wil Neelie Kroes cloudleveranciers en -gebruikers samenbrengen in het ‘European Cloud Partnership’, een initiatief waar ze 10 miljoen euro voor heeft vrijgemaakt. In een eerste fase zal die proberen de gemeenschappelijke noden proberen op te lijsten rond ‘cloud procurement’, de aanschaf van cloudoplossingen. In fase 2 van het project zullen er proof-of-concepts van oplossingen worden uitgewerkt. In een derde fase volgen echte referentie-implementaties. “Ik verwacht stevige vooruitgang in het opzet van dit initiatief in 2012 en de eerste resultaten in 2013”, zei Kroes in haar toespraak.

Aanvankelijk zal het werk van het European Cloud Partnership vooral van belang zijn voor cloud procurement door publieke instellingen, een beetje naar analogie met die initiatieven die de Amerikaanse overheid en enkele Europese wetenschappelijke instellingen (zoals CERN en ESA) al op poten probeerden te zetten. “Maar er is geen reden waarom privébedrijven en -organisaties zich ook niet in die richting zouden aanpassen.”

Doel is, aldus Kroes, enerzijds de cloudmarkt te doen groeien en anderzijds efficiëntie te creëren voor klanten. Ze wil echter niet dat het initiatief wordt beschouwd als “een Europese super-cloud”, waarin publieke cloudinfrastructuren verplicht zouden moeten worden geïntegreerd. Nee, zo klinkt het, “cloudbusinessmodellen en het opzetten van datacenters – gerund door de overheid dan wel door cloudleveranciers – moeten bepaald worden door efficiëntieoverwegingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content