Neelie Kroes: ‘Trage en dure telecombedrijven frustreren economie’

© Belga

Bellen is duur, netwerken zijn traag en mobiele apparaten werken niet. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft het helemaal gehad met de Europese telecombedrijven.

‘De telecomsector deugt niet, investeert niet en frustreert de economie,’ zegt Eurocommissaris Neelie Kroes in het Algemeen Dagblad.

Alleen in Europa werken telecombedrijven volgens Kroes nog met nationale grenzen. Ze houden daarmee hun eigen verdiensten kunstmatig hoog. Het gevolg is, naast de hoge prijzen, dat netwerken traag, onbetrouwbaar en onveilig zijn en dat mobiele apparaten vaak niet werken.

Uit de tijd Kroes noemt dat ‘uit de tijd’ en ‘onaanvaardbaar’. Volgens haar hebben zelfs Afrikaanse telecombedrijven een betere dienstverlening. Daar wordt immers wél geïnvesteerd.

Kroes vraagt zich af waarom Europese consumenten de bizarre prijzen nog blijven slikken. “Je betaalt tot 1000 keer de kostprijs van een sms’je. Je betaalt toch ook geen 1000 euro voor een flesje cola?”, fulmineert Kroes.

Fnuikend voor economie Het ergste vindt Kroes nog dat de telecomsector de Europese groei tegenhoudt. Snelle en betrouwbare telecomnetwerken zijn nodig voor een digitale economie die Europa weer groei moet opleveren zoals in de opkomende economiën als Brazilië, India en Rusland.

Voorzitter van de Europese Commissie Manuel Barroso zal woensdag hetzelfde standpunt uitdragen in zijn jaarlijkse ‘Staat van de Unie’. (Elsevier/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content