Neen aan het duopolie (update)

‘Concurrentie, transparantie en minder bureaucratie’. Dat zijn de beleidslijnen die minister Vincent Van Quickenborne uittekende tijdens zijn bezoek aan de OESO-conferentie over de interneteconomie in Seoul en aan diverse technologiebedrijven in Japan.

‘Concurrentie, transparantie en minder bureaucratie’. Dat zijn de beleidslijnen die minister Vincent Van Quickenborne uittekende tijdens zijn bezoek aan de OESO-conferentie over de interneteconomie in Seoul en aan diverse technologiebedrijven in Japan.

‘Neen aan het monopolie, neen aan het duopolie, ja aan de concurrentie’, vertelde MinisterQ als één van de gastsprekers op het symposium. Daarmee spreekt hij voor het eerst ook publiek over het duopolie van Belgacom en Telenet. “Het is genoegzaam bekend dat er een de facto duopolie is op de Belgische breedbandmarkt. En een duopolie is geen goede zaak. Je hebt minstens drie, bij voorkeur vier operatoren nodig.” Hij wil Belgacom verder onder druk zetten voor de ontbundeling van het netwerk en een transparante markt creëren. “Toch moeten de investeringen van de privé komen. Ik heb alle sympathie voor de Dommels van deze wereld maar die hebben onvoldoende geld.” KPN, dat al sterk staat met onder andere Base, Getronics, Tele2, is trouwens ook voorstander van een transparante markt om verder te investeren.

Zowel bij Belgacom als bij Telenet is er wrevel over zijn uitspraken over het duopolie. “Bij Telenet dacht men inderdaad dat ik me fors tegen Belgacom zou opstellen, maar uiteindelijk gaat het om de consument. Over de consument werd vroeger nooit gesproken. In België betaal je 40 euro voor een serieuze breedbandverbinding. In andere landen heb je daarvoor breedband, telefonie en digitale televisie. Zo is Frankrijk met een sterke inhaalbeweging bezig en blijven wij ter plaatse trappelen. Ik maak mij daar zorgen over. Ik ga trouwens binnenkort de Franse minister van telecommunicatie Besson bezoeken. Ook Ierland is een stuk concurrentiëler dan wij.”

Volgens Van Quickenborne moet de regelgever, het BIPT, net zoals in Frankrijk boetes kunnen opleggen. “Het BIPT moet strenger en efficiënter zijn. Vandaag doet Belgacom waar het zin in heeft.” Of de regelgever daarvoor meer geld nodig heeft, is volgens hem niet zeker. “Het is juist dat de operatoren veel betalen en een deel van dat geld naar de staatskas gaat. Dat is niet rechtvaardig, want dat is geld is eigenlijk bestemd voor de telecommarkt.”

Als verantwoordelijke voor de raad voor de mededinging heeft minister Van Quickenborne “begrip voor het verslag van de auditeur die opmerkte dat de overname van Scarlet door Belgacom geen goede zaak is voor de concurrentie op de Belgische markt.” Zouden Belgacom en Telenet uitgesloten kunnen worden als er eind dit jaar wimax-licenties uitgegeven worden?

“Daar wil ik me nog niet over uitspreken. Net zoals bij het Amerikaanse FCC ben ik wel te spreken over een combinatie van een beauty contest en een veiling.” Telenet heeft anderzijds onlangs aangegeven dat het belangstelling heeft voor een eventuele vierde 3g-licentie. “Telenet moet de aanvraag officiëel indienen. Daarna kan het snel gaan. Hoe meer concurrentie in mobiele netwerken, hoe beter. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst in mobiel internet ligt. Dat verandert snel met de komst van nieuwe toestelen zoals de iPhone.” Van Quickenborne is ook voorstander van de afschaffing van de koppelverkoop in de telecomsector. “Daar wil ik aan werken. Binnen Open VLD zijn we het er over eens, maar we moeten wel een meerderheid hebben in het parlement.”

“De meerderheidsparticipatie in Belgacom is een hinderpaal bij het uitwerken van de juiste marktvoorwaarden. In Europa zijn er nog vier landen die een gelijkaardig model hebben. Naast Belgie gaat het om Griekenland, Slovenië en Luxemburg… Een strategische alliantie met een aantal alternatieve operatoren zou niet slecht zijn. Op termijn zullen de nationale telecomgrenzen verdwijnen. Het kan toch niet zijn dat telefoneren van Kortrijk naar Rijsel duurder is dan van Rijsel naar Nice…” Volgens hem zou “het belang van de staat zich dan kunnen beperken tot 25 à 30 procent.” Overigens is Van Quickenborne wel voorstander van een Europese regelgever. “Je hebt dat nodig. Op termijn zullen er toch nog maar vijf tot zes operatoren overblijven.”

Over de toekomst van Belgacom ceo Didier Bellens blijft hij op de vlakte. “Op de binnenlandse markt heeft hij goede cijfers behaald, maar strategisch is er niet veel gebeurd. Ook zijn ontslagvergoeding van 8 miljoen euro vind ik aan de hoge kant.”

“Politici hebben veel te lang het belang van ict onderschat. Ze houden zich liever met andere zaken zoals financiën of justitie bezig… Als je bedenkt dat 40 procent van het BNP van Korea afkomstig is van informatie- en communicatietechnologie… De overheid heeft in het verleden veel te veel geïnvesteerd in mensen, te weinig in ict. Mijn idee is dat je een derde van de ambtenaren die met pensioen gaan niet moet vervangen. Je moet durven investeren in ict. De banken investeren 10 keer meer dan de overheid in ict. Dat is toch niet normaal…

Volgens Vincent Van Quickenborne heeft de tegenstand ook veel te maken met de Latijnse cultuur van Wallonië waar men nog sterk vasthoudt aan papier. Wallonië kant zich tegen elektronische verkiezingen, terwijl er in Vlaanderen veel minder weerstand is. “Ik heb in het jaar 2000 al een wetsvoorstel ingediend om via internet te laten stemmen. Dat was toen wat te vroeg, maar nu blijkt dat in Estland al via het internet gestemd is. Het is absurd om het elektronisch stemmen af te schaffen. Het is net zoals men zich destijds verzette tegen de komst van textielmachines. Niet zolang geleden waren er bij de FOD Financiën 6.000 van de 30.000 ambtenaren bezig met het openen van enveloppen…”

“Ook in de strijd tegen fraude kan je ict inzetten zodat je een pak minder mensen nodig hebt. Zo zou elke betaling van meer dan 5.000 euro elektronisch moeten plaatsvinden. Het zwart geld zou snel verdwenen zijn. Op het vlak van fraudebestrijding schieten we vandaag zo maar lukraak. Slechts een kleine minderheid wordt gesnapt.”

Uiteindelijk zal volgens Van Quickenborne het internet onze economie grondig veranderen, zowel de business als de regelgeving. “Wij verbieden winkels om op zondag open te zijn, terwijl je constant online kan bestellen. Ook reisbureau’s zijn beperkt open. Mensen zullen hun reis dan boeken via het internet, dat is logisch. Je moet de markt vrijmaken. Ik besef dat er veel weerstand zal zijn, maar dat is de toekomst. Uiteindelijk draait het om breedband, snelheid en permanente bereikbaarheid, 24 uur op 24…”

Update 16u28: Tweede deel interview toegevoegd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content