Negen jaar cel geëist tegen Samsung-bestuurder

Lee Jae-yong

Aanklagers in Zuid-Korea hebben negen jaar cel geëist tegen Samsung-bestuurder Lee Jae-yong. Hij wordt beschuldigd van omkoping. Hij zou paarden als geschenk hebben gegeven om steun te krijgen van de regering van voormalig president Park Geun-hye voor een fusie van twee Samsung-filialen.

Voor deze kwestie zat de miljardair eerder circa een jaar in de cel. De zaak werd in 2018 opgeschort, maar het hooggerechtshof heeft die opschorting eerder weer ingetrokken. De strafeis werd woensdag tijdens een hoorzitting bij het Hooggerechtshof van Seoel bekendgemaakt. De uitspraak laat naar verwachting nog maanden op zich wachten.

Lee Jae-yong (52) bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter. Zijn vader Lee Kun-hee was tot zijn dood de eigenlijke voorzitter. Die zat eerder ook al in de gevangenis vanwege corruptie. Zoon Lee Jae-yong probeert al meer dan tien jaar zijn ‘erfopvolging’ bij Samsung veilig te stellen.

Lee Jae-yong wordt ook nog verdacht van boekhoudfraude en het breken van regels rond een fusie in 2015. Een van de bedrijven zou met opzet de waarde van het bedrijf hebben verlaagd, zodat Lee daarvan kon profiteren. Door de bewuste fusie kreeg Lee meer controle over de Samsung-groep en over het kroonjuweel Samsung Electronics, het grootste bedrijf van Zuid-Korea.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content