Nehalem-architectuur voor Intel Xeon

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Met de Xeon 5500 processorfamilie voor servers introduceert Intel de Nehalem-microarchitectuur in de serverwereld.

Met de Xeon 5500 processorfamilie voor servers introduceert Intel de Nehalem-microarchitectuur in de serverwereld.

Intels ’tick-tock’ ritme van alternerende microarchitectuur- en productietechnologie-aankondigingen, voorzag voor dit jaar in de introductie van de nieuwe ‘Nehalem’-microarchitectuur in de Xeon-familie van serverprocessoren. Met de Xeon 5500 processor series is dat nu ook een feit, zij het nog in een 45nm technologie (de ‘Westmere’ processor voor eindgebruikerssystemen brengt Nehalem al in de nieuwe 32nm technologie).

Gecombineerd met een Hi-K technologie (voor stroomzuiniger transistors) combineert de nieuwe Xeon-familie een efficiënter stroomverbruik met een grotere flexibiliteit. Zo biedt Nehalem onder meer hyper-threading en een uitgebreide ondersteuning van virtualisering. De nieuwe Xeon 5500 moet niet alleen tot haast 9 maal meer performantie bieden, maar kan tevens door de mogelijkheid om meerdere systemen op een enkel systeem te consolideren belangrijke stroombesparingen opleveren.

Bij de introductie verwees Intel al naar producten van IBM, HP, Dell, Cisco en zelfs supercomputerproducent Cray die de Xeon 5500 ondersteunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content