Neil Young wil digitale muziek met analoge geluidskwaliteit

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Onder de noemer Pono komt Neil Young begin volgend jaar aanzetten met een HD-muziekdienst die de inferieure kwaliteit van mp3-bestanden moet verbeteren.

Onder de noemer Pono komt Neil Young begin volgend jaar aanzetten met een HD-muziekdienst die de inferieure kwaliteit van mp3-bestanden moet verbeteren.

“Neil Young is níét tegen muziekpiraterij, wel tegen de matige tot slechte kwaliteit van de songs die gedownload worden”, aldus Jo Caudron, specialist in digitale media. “Daarom lanceert de muzikant een nieuw bestandstype voor muziek, dat de concurrentie moet aangaan met het mp3-formaat.” De muziek moet weer gaan klinken zoals ze in de studio opgenomen is. De bestanden krijgen een 192 kHz/24-bit geluidskwaliteit.

Concurrentie voor Apple? Het nieuwe bestandsformaat zal gepaard gaan met een digitaal-naar-analoog conversiedienst, een muziekdrager – een knalgeel driehoekig, Toblerone-achtig apparaat – en mogelijk ook een eigen downloadservice. Onder impuls van Neil Young zullen de drie grote platenfirma’s de 8.000 albums uit hun muziekbibliotheken alvast converteren naar het Pono-formaat.

Of Young hiermee wil concurreren dan wel samenwerken met bijvoorbeeld iTunes van Apple is niet helemaal duidelijk. Naar eigen zeggen heeft de muzikant Steve Jobs kort voor zijn dood meermaals benaderd over Pono.

“De cd zingt het geen drie jaar meer uit” Vandaag is de cd exact dertig jaar oud. De vraag die zich in dit verband bijgevolg opwerpt is: gaan nieuwe digitale muziekinitiatieven als deze de cd op termijn verdrijven? “De cd zal het waarschijnlijk geen drie jaar meer uitzingen, toch niet als een mainstreamproduct”, denkt Caudron. “Maar het zijn niet de bestandsformaten die de cd gaan vervangen – daar zijn de meeste luisteraars zich niet eens bewust van -, maar wel de innovatieve platforms en businessmodellen die erachter zitten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content