.Net-bouwstenen worden open source uithangbord van Microsoft

* © *

Microsoft pakt uit met drie grote aankondigingen. Het applicatieframework .Net komt naar OS X en Linux, het Core Framework krijgt een openbronlicentie en Visual Studio Express krijgt een gratis opvolger.

Wie voor .Net ontwikkelt heeft voortaan een pak meer keuze. Door de beschikbaarheid voor Linux en OS X kan je voortaan kiezen om je applicaties ook op onder meer Linux-servers te laten draaien. “Tot nu toe was je gebonden aan die Microsoft backend, dat valt nu volledig weg”, legt Luc Van De Velde, directeur van de Developer Platform Group bij Microsoft Belux, uit.

Microsoft kiest al enkele jaren voor meer openheid en haalt daar ook zel voordeel uit. Een groot deel van de webservers draait vandaag op Linux, die machines kunnen voortaan ook applicaties draaien die werden ontwikkeld in .net. “We krijgen dus een enorme uitbreiding van onze doelgroep,” zegt Van De Velde.

Daar valt ook een cijfer op te plakken. Volgens Van De Veldle telt België zo’n 18.000 mensen die ontwikkelen met .Net, op een totaal aantal van zo’n 35.000 developers. Zij kunnen hun toepassingen voortaan laten draaien op een Linux-server.

Tegelijk komt het .net Core Framework onder de MIT open source licentie en belooft Microsoft binnenkort een duidelijke verklaring rond patenten over de technologie die de bouwstenen van .Net vormen zoals de CLR, Just-In-Time compiler, Garbage Collector en Core .Net base class libraries. Dat moet het mogelijk maken om meer mensen te laten bijdragen tot het platform. Al heeft Microsft geen intenties om zijn eigen bijdrage tot de code af te bouwen.

Microsoft kondigde zijn plannen aan op Connect. Ontwikkelaars kunnen de meer technische kant van de aankondigingen nalezen op de blog van Microsoft Belux.

Visual Studio

Gelijk met de aankondigingen lanceert het bedrijf de gratis ontwikkeltool Visual Studio Community 2013 dat mikt op individuele gebruikers, kmo’s en studenten. Die moet op termijn de vijf versies van Visual Studio Express opvolgen. “Visual Studion Express was al gratis en bestond in vijf versies, onder meer een aparte voor Windows 8 en Windows phone,” legt Van De Velde uit. Die lijn wordt nu vervangen door Community dat meer inspeelt op een unified omgeving waar je voor elk platform kan ontwikkelen.”

Visual Studio Express blijft voorlopig parallel met community bestaan. “We gaan Visual Studio Express 2013 niet schrappen, maar er komt geen 2015-versie van Express.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content