Netbooks zijn dood

De kleine, lichte en goedkope laptop die door het leven gaat als netbook zal binnenkort niet meer te koop zijn.

De kleine, lichte en goedkope laptop die door het leven gaat als netbook zal binnenkort niet meer te koop zijn.

Acer en Asus waren volgens de Taiwanese technologiewebsite DigiTimes nog de enige fabrikanten die netbooks produceerden. Acer plant geen nieuwe modellen in dit segment en Asus kondigde al in september aan dat het de productie eind 2012 zou stopzetten. Andere merken, zoals Dell, HP, Samsung, Sony en Toshiba, waren al een tijdje niet meer actief in deze markt.

De netbook werd populair in 2007 doordat het een erg draagbare en vooral ook goedkope laptop was. Door de technische specificaties en het kleine toetsenbord werden netbooks voornamelijk gekocht om te gebruiken als tweede computer. Op dat vlak kregen ze concurrentie van de tablet die onder meer door zijn aanraakscherm meer te bieden heeft. Ook de introductie van de Ultrabook, die ook compact is maar krachtiger, deed de verkoop van netbooks dalen.

Typische uitrusting voor een netbook is een 7-inch (18 cm) of 10-inch (25 cm) scherm, een Intel Atom processor, een harde schijf, een kaartlezer, een netwerkaansluiting, een webcam en enkele USB-aansluitingen. De duurdere modellen hebben vaak een solid state drive in plaats van harde schijf en ook WiFi.

Besturingssysteem was naast Windows ook wel Linux. De prijs van een netbook bleef meestal onder de 500 euro.

Ludo Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content