Netflix beperkt videokwaliteit op mobiel

Netflix-CEO Reed Hastings © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Netflix blijkt de maximale resolutie van video op mobiele netwerken te beperken.

De populaire videostreamingdienst heeft wereldwijd een limiet van 600kb/s op mobiele netwerken, meldt het bedrijf zelf vrijdag. Dat is onvoldoende om video in HD af te spelen.

Het beperken van de videokwaliteit doet het bedrijf zodat de telefoonfactuur van gebruikers niet te veel oploopt. ‘Onderzoek en testen tonen aan dat gebruikers vrezen dat ze hun datalimiet overschrijden en niet dezelfde resolutie op hun mobiele telefoon als op een groot tv-scherm hoeven om van shows en films te genieten’, zegt het bedrijf. Volgens Netflix heeft hebben ze er daarom voor gezorgd dat de beeldkwaliteit hoog genoeg ligt voor mobiele apparaten, en dat gelijktijdig de kosten niet te veel oplopen.

Maar het is vreemd dat de gebruiker hier zelf niet voor kan kiezen. Als je bijvoorbeeld een databundel hebt van 10gb, zou je zelf kunnen bepalen om in HD te streamen. Het bedrijf belooft hier verandering in te brengen en zo’n functie in mei te lanceren. Klanten met een kleinere databundel kunnen de streamingkwaliteit dan beperken en mensen met meer mb’s (of gb’s) kunnen de kwaliteit opschroeven.

Netflix heeft overigens op mobiel al langer een gek beleid als het om de beeldkwaliteit gaat. Streamen op 1080p via wifi is alleen maar mogelijk op de iPhone 6 Plus. Op Android-toestellen is hd-streamen beschikbaar op een beperkte aantal Samsung en Nexus-apparaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content