Netflix: ‘VPN-gebruikers zijn luidruchtige minderheid’

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Volgens Netflix-CEO Reed Hastings is de groep Netflix-gebruikers met een VPN een minderheid die veel lawaai maakt. De streamingdienst blokkeert sinds begin dit jaar het gebruik van een VPN en een groep gebruikers is daar niet blij mee.

Het probleem van de gebruikers is dat Netflix overal beschikbaar is, maar met verschillende content. In de Verenigde Staten is vrijwel alles te zien, maar daarbuiten kan dat per land verschillen. Dit heeft te maken met de rechten die Netflix heeft voor series en films. De streamingdienst moet daarvoor per land onderhandelen met de maatschappij die de film of serie uitgeeft.

Om ervoor te zorgen dat je toch alles kunt zien, was het tot voor kort mogelijk een VPN te installeren. Dit is een programma dat ervoor zorgt dat het lijkt dat je je in een ander land bevindt. Maar Netflix heeft die functie sinds begin dit jaar geblokkeerd, omdat productiemaatschappijen en distribiteurs hier niet blij mee waren.

Door de blokkade dreigden gebruikers hun abonnement op te zeggen en zeiden ze nu gedwongen te zijn om (weer) illegaal te gaan downloaden, maar Netflix CEO Reed Hastings is niet onder de indruk: ‘Het gaat hier echter om een ontzettend kleine, maar ontzettend luidruchtige minderheid’, zegt hij tegen Wired. Hij ziet dat de uitspraken van de gebruikers geen enkele consequentie van formaat hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content