Netneutraliteit verplicht in de VS

. © .

Jarenlang lobbywerk van internetserviceproviders en kabelmaatschappijen heeft niet geholpen. In Amerika wordt het verboden aanbieders die daarvoor betalen, voorrang te geven.

Dat blijkt uit het voornemen voor een zogeheten ‘ruling’ die de Federal Communications Commission (FCC) heeft gepubliceerd. Na jarenlang treuzelen heeft deze nu toch een beslissing genomen, en die geeft de tegenstanders van netneutraliteit het nakijken.

In het voorstel worden internetserviceproviders (ISP’s) voortaan geclassificeerd als Title II carriers onder de Amerikaanse Communications Act; daardoor ze worden onderworpen aan dezelfde regels als nutsbedrijven en aanbieders van telefonie. Dat betekent dat het verboden wordt bepaald verkeer naar de afnemers af te knijpen of te blokkeren danwel verkeersstromen tegen betaling voorrang te geven. De opgelegde netneutraliteit geldt ook voor mobiel breedband. Aanbieders mogen afnemers wel datalimieten (blijven) opleggen, zolang deze de belangen van de consument of van concurrenten niet schaden.

De FCC heeft lang gespeeld met het idee om ISP’s iets meer ruimte te geven om bepaald verkeer prioriteit te geven. Daarbij zou dan geen Title II-classificatie gaan gelden. De reactie daarop was zo overweldigend negatief – niet alleen van miljoenen burgers, maar ook van bijvoorbeeld president Barack Obama – dat de FCC toch besloot tot strikte vastlegging van netneutraliteit. Ook komiek John Oliver bracht eigenhandig een storm van protest op gang met dit filmpje, dat uitlegt wat de impact is van providers die prioriteit geven aan betaald internetverkeer.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content