Netwerk van Roemeense cybercriminelen ontmanteld: ook Belgische bedrijven slachtoffer

. © .

Een netwerk van Roemeense cybercriminelen dat onder meer ook in België actief was, is ontmanteld. Dat schrijft de afdeling van het Roemeense parket die gespecialiseerd is in de strijd tegen georganiseerde misdaad.

Een netwerk van Roemeense cybercriminelen dat in verschillende Europese landen waaronder België actief was, is met de hulp van Europol ontmanteld. Dat schrijft de afdeling van het Roemeense parket die gespecialiseerd is in de strijd tegen georganiseerde misdaad.

De criminelen hadden het gemunt op bedrijven uit Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen en ook België, die gespecialiseerd zijn in geldtransacties. Ze worden ervan beschuldigd een virus geïnstalleerd te hebben in de informaticasystemen van medewerkers van zulke bedrijven.

Na de installatie van het virus zouden de cybercriminelen “valse data” hebben ingevoerd die “het mogelijk maakten geld te sturen van een fictieve afzender naar een echte begunstigde, meestal in Roemenië, die het geld dan ontving”.

De schade wordt geschat op minstens 800.000 euro. De onderzoekers voerden meer dan 100 huiszoekingen uit in Roemenië, maar ook in de regio rond Parijs. Daar deed de bende aan ‘skimming’, het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van betaalkaartgegevens. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content