Netwerkinbraken vaak pas na maanden ontdekt

Het duurt vaak maanden voordat bedrijven ontdekken dat iemand heeft ingebroken op het netwerk. Meestal hebben ze er geen idee van totdat iemand van buiten de onderneming ze erop wijst.

Het duurt vaak maanden voordat bedrijven ontdekken dat iemand heeft ingebroken op het netwerk. Meestal hebben ze er geen idee van totdat iemand van buiten de onderneming ze erop wijst.

Ondernemingen merken veel te laat op dat er is ingebroken op hun bedrijfsnetwerk. Volgens nieuw onderzoek van Verizon Business duurt het in veel gevallen maanden voordat bedrijven opmerken dat gegevens op het netwerk zijn misbruikt.

Driekwart van de inbraken leidt al binnen enkele dagen tot gegevensmisbruik. Toch bemerkte maar liefst 63 procent van de getroffen ondernemingen het misbruik pas na enkele maanden. Bovendien blijkt dat 70 procent van de netwerkinbraken voor het eerst werd opgemerkt door mensen buiten het bedrijf zelf, zoals klanten of banken.

De onderzoekers leiden hieruit af dat gedupeerde bedrijven geen idee hebben dat er is ingebroken op hun systemen totdat iemand anders ze erop wijst. Nadat de netwerkinbraak is opgemerkt, duurt het in bijna de helft van de gevallen nog weken voordat het euvel is opgelost. Slechts 37 procent lost het binnen een paar dagen op.

18 procent van de onderzochte gevallen van inbraak op het netwerk blijkt het werk te zijn van interne medewerkers. In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt ingebroken door buitenstaanders. Vooral interne inbraken blijken schadelijk te zijn voor de onderneming. Gemiddeld worden bij een interne inbraak 375.000 records misbruikt, terwijl een inbraak van buitenaf gemiddeld ongeveer 30.000 records schaadt.

Meer dan de helft van alle gegevensmisbruiken, 59 procent, vinden plaats door hacking, het ongeoorloofd inbreken op netwerk, server of pc. 39 procent daarvan gebeurt op het niveau van de toepassing of dienst. In 23 procent van de gevallen is het besturingssysteem doelwit. Voor 18 procent van de inbraken gebruiken de overtreders bekende zwakke plekken in het systeem. Negen van elke tien zwakke plekken hadden voorkomen kunnen worden omdat er tenminste al een half jaar beveiligingspatches voor beschikbaar waren.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content