Niet de NSA maar Nederland zelf tapte data van 1,8 miljoen telefoontjes af

© Belga

Niet de Amerikanen, maar Nederland zelf tapte eind 2012, begin 2013 metadata van 1,8 miljoen telefoongesprekken af, om deze gegevens vervolgens te delen met de NSA.

Niet de Amerikanen, maar Nederland zelf tapte eind 2012, begin 2013 metadata van 1,8 miljoen telefoongesprekken af, om deze gegevens vervolgens te delen met de NSA. Dat blijkt uit een brief van de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) aan de Tweede Kamer.

Enkele maanden geleden publiceerde het Duitse Der Spiegel documenten van Edward Snowden waarin onthuld werd dat er in Nederland op grote schaal telefoontjes onderschept waren. Dit werd toegeschreven aan de NSA. Het nieuws leidde tot grote verontwaardiging in politiek Den Haag. Minister Plasterk zei dat hij snel afspraken wilde maken met de VS over de activiteiten van de NSA in Nederland, en Kamerleden noemden de spionage “onacceptabel” en eisten dat de Amerikanen alle gegevens zouden weggooien.

Nu blijkt dat niet de Amerikaanse, maar de Nederlandse inlichtingendienst achter de onderschepping van telefoontjes zat. Plasterk geeft het zelf toe in een brief, die hij samen met Jeanine Hennis van Defensie schreef, aan de Tweede Kamer. Maar volgens een woordvoerder van Plasterk spreekt de minister zichzelf niet tegen. Hij zou “nooit gezegd hebben dat de NSA achter de verzameling van de gegevens zat”.

De woordvoerder van Plasterk benadrukt ook dat er geen gesprekken of sms’jes tussen mobiele telefoons onderschept zijn (‘kabelgebonden’ communicatie), maar wel gesprekken, berichten of e-mails via satelliettelefoons of radioverkeer (‘niet-kabelgebonden’ communicatie). Ook zou niet de inhoud van deze communicatie afgetapt zijn, maar de zogenaamde metadata – wie belt met wie, op welk nummer, wanneer en hoe vaak.

De berichten zijn onderschept door de Nationale Sigint Organisatie (NSO) en “verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland”, aldus de ministers. (Belga/MI)

Partner Content