“Niet ondenkbaar dat NSA gegevens overheid kan onderscheppen”

“Als het klopt dat de NSA toegang heeft tot bepaalde datastromen, is het niet ondenkbaar dat ook bepaalde gegevens van de Vlaamse overheid kunnen onderschept worden. Net zo goed als die van alle andere internetgebruikers.”

“Als het klopt dat de NSA op strategische plaatsen op de internetverbindingen toegang heeft tot bepaalde datastromen, is het niet ondenkbaar dat ook bepaalde gegevens van de Vlaamse overheid kunnen onderschept worden. Net zo goed als die van alle andere internetgebruikers.”
Dat antwoordt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) op een vraag van Lode Vereeck (LDD).

Of er gegevensverkeer van instanties of van functionarissen van de Vlaamse overheid werd onderschept of gepoogd werd te onderscheppen, is moeilijk, zo niet onmogelijk, vast te stellen, antwoordt Bourgeois.

Maar tegelijk is het dus niet ondenkbaar dat het kan gebeuren.

Onmiddellijk nadat bekend werd dat er is binnengedrongen in het BICS-netwerk van Belgacom heeft de administratie van Bourgeois contact opgenomen met Mobistar, de telecomoperator van de Vlaamse overheid.

De operator kon geen verhoogd risico vaststellen, maar kondigde wel aan extra beveiligingscontroles te plannen.

De kwestie blijft een continue wedloop tussen krakers en gekraakten, zegt Bourgeois. Maar de Vlaamse overheid verschuilt zich sinds twee jaar achter een firewall van de nieuwste generatie en een specialist in cyberbeveiliging analyseert permanent de logbestanden en -rapporten.

(Belga/FT)

Partner Content