Nieuw datacenter van Facebook draait volledig op windenergie

© Reuters

Nadat Facebook niet zo lang geleden nog zwaar onder vuur van de milieubeweging lag, bouwt de internetreus in Texas een datacenter dat helemaal op windenergie zal draaien.

Net zoals andere internetgiganten heeft Facebook steeds meer servers nodig om zijn diensten vlot te kunnen aanbieden. De computers verbruiken zeer veel stroom, onder meer omdat ze veel afkoeling nodig hebben.

Geen airconditioning, maar buitenlucht

In Fort Worth, in de Amerikaanse staat Texas, bouwt Facebook daarom een datacenter dat helemaal op windenergie zal draaien. Het bedrijf achter de socialenetwerksite installeert samen met enkele energiebedrijven windmolens met een vermogen van 200 megawatt.

Facebook probeert naar eigen zeggen ook zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Zo maakt ze voor de koeling van haar servers gebruik van de buitenlucht en niet van airconditioning.

Protest van Greenpeace tegen Facebook

Tot enkele jaren geleden lag Facebook zwaar onder vuur van milieuorganisaties, omdat het op vervuilende energie zoals steenkool draaide. Zo lanceerde Greenpeace in 2010 verschillende protestpagina’s op Facebook tegen hun energiebeleid.

Het is het vijfde datacentrum van Facebook en zal naar schatting 500 miljoen dollar (zo’n 450 miljoen euro) kosten. Drie andere datacenters bevinden zich ook in de VS, het vierde staat in Zweden.

Google tovert olie- en grasveld om tot zonnecentrale

Ook Google sleutelt volop aan zijn groene imago. Het gaat zijn veertiende datacenter, dat in de VS komt, eveneens volledig op hernieuwbare energie laten draaien.

In Californië investeert Google in een project dat een voormalig olie- en gasveld omtovert tot een zonnecentrale met een capaciteit van meer dan 82 megawatt.

(IPS/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content