Nieuw elektronisch stemsysteem voor sociale verkiezingen

Bij de volgende sociale verkiezingen, die plaatsvinden van 7 tot 20 mei 2012, kunnen bedrijven gebruik maken van het elektronische stemsysteem “Elegio”. Dat systeem werd ontwikkeld in samenspraak met de sociale partners, zo melden The eID Company, Partena HR en Beci, dat de Brusselse ondernemingen vertegenwoordigt. Elektronisch stemmen bij de sociale verkiezingen was al langer mogelijk. “Maar het bijzondere aan het huidige systeem is dat het ontwikkeld werd in samenwerking met de sociale partners in een tiental bedrijven”, zegt Hugues Dorchy van The eID Company, de onderneming die het systeem mee heeft opgezet. “De vakbonden hebben er dus mee hun zeg in gehad.”

Bij de volgende sociale verkiezingen, die plaatsvinden van 7 tot 20 mei 2012, kunnen bedrijven gebruik maken van het elektronische stemsysteem “Elegio”. Dat systeem werd ontwikkeld in samenspraak met de sociale partners, zo is melden The eID Company, Partena HR en Beci, dat de Brusselse ondernemingen vertegenwoordigt.

Elektronisch stemmen bij de sociale verkiezingen was al langer mogelijk. “Maar het bijzondere aan het huidige systeem is dat het ontwikkeld werd in samenwerking met de sociale partners in een tiental bedrijven”, zegt Hugues Dorchy van The eID Company, de onderneming die het systeem mee heeft opgezet. “De vakbonden hebben er dus mee hun zeg in gehad.”

Elegio maakt gebruik van de laatste technologieën op het vlak van codering, identificatie en elektronische handtekeningen, aldus The eID Company. Het werkt niet met een magnetische kaart, maar vereist enkel een pc met internetaansluiting.

Het stemsysteem is al uitgetest bij een aantal grote banken en verschillende Belgische ondernemingen, waar een simulatie van de sociale verkiezingen georganiseerd wordt. De bedoeling is om het systeem in 2012 op grote schaal te gebruiken. “We zijn daarover al aan het praten met een twintigtal ondernemingen. Maar omdat we het systeem pas nu wordt bekendgemaakt, verwachten we dat hun aantal nog fel zal toenemen”, zegt Hugues Dorchy.

De sociale verkiezingen vinden om de vier jaar plaats, om de personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk aan te duiden.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content