“Nieuw hoofdkantoor Apple kost meer dan WTC”

De kosten voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Apple in Cupertino zijn, nog voordat een spade de grond is ingegaan, opgelopen tot meer dan 5 miljard dollar.

De kosten voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Apple in Cupertino zijn, nog voordat een spade de grond is ingegaan, opgelopen tot meer dan 5 miljard dollar. Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg op basis van schattingen door medewerkers van Apple met kennis van het bouwproject.

Daarmee zou het gebouw al ruim 1 miljard dollar duurder worden dan de nieuwbouw van het World Trade Center (WTC) in New York.

Goedkoop was het project om te beginnen al niet. Toen oprichter Steve Jobs vier maanden voor zijn dood in 2011 de eerste schetsen presenteerde (zie foto’s) aan de gemeenteraad van Cupertino, werden de kosten al geraamd op circa 3 miljard dollar.

In het nieuwe hoofdkantoor, een cirkelvormig gebouw dat lijkt op een ruimtevaartschip, zouden meer dan 12.000 personeelsleden van Apple gaan werken. Het hoofdkantoor zal een oppervlakte hebben van 260.000 vierkante meter, of ongeveer twee derde van de omvang van het Pentagon.

Toegangswegen en parkeerplaatsen komen onder de grond. Rond het gebouw worden meer dan 6.000 bomen aangeplant. Jobs presenteerde het als “het beste kantoorgebouw ter wereld”.

De bouw is niet alleen veel duurder dan gedacht, het project heeft ook vertraging opgelopen. De nieuwe topman Tim Cook verwacht dat de verhuis in 2016 kan plaatsvinden, een jaar later dan gepland. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content